Veelgestelde vragen (FAQ)

Flanders Expo, Maaltekouter 1 in Gent. Met de wagen, Speeder Bike of het voertuig van jouw keuze neem je afrit 14 van de E40, recht naar het parkeerterrein. Met tram 1 stap je gewoon voor de deur af.

FACTS is op zaterdag open van 10u tot 19u en op zondag van 10u tot 17u. Fans met een Fast Pass- of VIP-ticket mogen op beide dagen al om 9u naar binnen.

In het midden van Hal 4 staat een fotoset klaar waar jij met je favoriete ster op de foto kan. Even een kaartje kopen aan de FACTS-booth ertegenover en oefenen op je colgate-smile. We adviseren je echter om je fotoshoottickets online te kopen. Eens ze uitverkocht zijn in voorverkoop, zal je er ook geen meer kunnen kopen op FACTS. 

Klik hier voor de aankoop van en meer info over fotoshoottickets!

Hét moment van FACTS waarop jij aan de acteurs kan vragen wat je altijd al wilde weten, tijdens een grote vraag-en-antwoordshow. Op de enorme Main Stage proberen ze een eerlijk en volledig antwoord te geven op jouw vragen. Uiteraard zijn bekendheden ook echte mensen die niet graag ongepaste of onbeleefde vragen krijgen. Maar jij bent niet dat type fan, toch?

Voor meer info, check deze pagina!

In de Artist Alley zitten bekende en up-and-coming tekenaars en artiesten schouder aan schouder te genieten van alle geïnteresseerde fans die hun tekeningen vastpakken. Sla een praatje, koop een strip of een tekening, laat een handtekening op je arm zetten of vraag om een anime-versie van jezelf te laten maken.

Voor meer informatie over sketches en handtekeningen van artiesten, check deze pagina!

Jazeker! Hou er rekening mee dat onze gasten een vergoeding vragen voor een handtekening. Die prijzen worden doorgaans enkele weken voor FACTS aangekondigd. Je kan gratis een mooie fandomfoto uitkiezen van de acteur / actrice om te laten signeren. Je kan ook je eigen voorwerp meenemen.

Check deze pagina voor meer info rond handtekeningen en prijzen!

Het programma op beide dagen is grotendeels hetzelfde, tenzij anders vermeld. Het kan voorkomen dat een band, entertainer of speciale gast slechts op één dag aanwezig kan zijn. Aangezien het bijna onmogelijk is om alle activiteiten op één dag te bezoeken, is het zeker de moeite waard om twee dagen naar FACTS te komen.

Geen Space Bucks of Galactic Credit Standards, aub. Alleen euro’s. En vaak alleen cash, al hangt dat van de standhouder af. Er zijn cash desks te vinden onder het balkon van Hal 1.

Je kan je altijd kandidaat stellen. Zodra we nog iemand nodig hebben, gaan we kijken in onze databank. Mail ons even op info@facts.be en misschien zien we je binnenkort wel als nieuwe FACTS Guardian!

Comfortabele schoenen! Je voeten zullen je later dankbaar zijn.
Neem contant geld mee, want er is geen pinautomaat op het terrein en veel verkopers accepteren geen betaalkaarten. We hebben echter wel bemande kassa’s in Hal 1.
Neem een camera mee om foto’s te maken van de vele gekostumeerde fans (maar vraag eerst toestemming!) en talloze decors.
Een koker voor posters, of schetsen en commissies uit de Artist Alley en de Creator Zone. En een lege doos als je van plan bent om veel strips en merch te kopen.
Een open geest: misschien ontdek je wel een nieuw aspect van de wereld die we fandom noemen, waarvan je het bestaan misschien niet kende voor je naar FACTS ging. Omarm de geekiness en je krijgt er een geweldige gemeenschap voor terug!

Tickets en rijen

Je mag je ticket zeker tonen op je smartphonescherm, printen is niet nodig. Let alleen wel op met barsten in het scherm en zet de helderheid van je scherm op max.

Volg de grote borden naar de ingang. Ga in de rij ‘I have a ticket’ staan en laat je ticket scannen. Toon je ticket op papier of via je smartphone. De barcode moet duidelijk leesbaar zijn. Wapens moeten éérst goedgekeurd worden aan de weapon check, anders moet je terug.

Ja. Vraag gewoon een stempel aan de security-mensen en toon die als je weer naar binnen wil.

Kinderen die nog geen 11 jaar zijn mogen gratis binnen, zonder registratie, als er een volwassene bij is die wél betaald heeft. Zij hebben dus géén ticket nodig. Neem zeker de identiteitskaarten mee. Zo vermijden we discussies aan de scanners.

Registreren voor een Kids Ticket is niet langer nodig.

Nee. Maar ons personeel is wél extra lief tegen fans die al wat langer meegaan.

De begeleider van een rolstoelpatient of blinde mag FACTS gratis betreden, zonder ticket.

Deze regel is enkel van toepassingen indien de rolstoelpatient of blinde zelf een betalende bezoeker is en in het bezit is van een geldig toegangsticket. In alle andere gevallen dient de begeleider ook in het bezit te zijn van een geldig toegangsticket.

In het kort:

  • Enkel rolstoelpatienten en blinden hebben recht op een gratis begeleider.
  • Begeleiders van kinderen jonger dan 11 jaar in een rolstoel of blinde dienen in het bezit te zijn van een betalend ticket.
  • Er dienen geen doktersverklaringen meer voorgelegd te worden.

Neen, dat is helaas niet mogelijk. De enige manier om een handtekening te verkrijgen van onze uitgenodigde acteurs en artiesten, is door persoonlijk naar de signeersessies te komen tijdens het FACTS-weekend. Je kan ter plekke wel gratis een foto kiezen van de acteur in kwestie. En je kan je eigen items laten signeren, indien gewenst.

Check eerst even je spamfolder. Als je je ticket ook daar niet vindt, mail dan even naar het technische team via https://www.seetickets.com/nl/customerservice.

We hebben nog nooit iemand moeten weigeren omdat we helemaal vol zaten, maar dat zit er ooit wel eens aan te komen. Online kopen kan tot de dag voor het evenement en is een stuk goedkoper. Waarom zou je het anders doen?

De beste beslissing die je ooit genomen hebt! Met een Fast Pass-ticket mag je op zaterdag en zondag al om 9u – in plaats van 10u – naar binnen en kan je de Fast Lanes voor bepaalde activiteiten (niet voor gasten) en voor bepaalde cateringpunten gebruiken.

Je kan je tickets kopen door op de button ‘tickets’ van deze pagina te klikken. Maar haast je, want het aantal is beperkt!

We kunnen de Fast Pass Tickets aanbevelen! Met dit type ticket kun je FACTS om 9 uur in plaats van 10 uur betreden en krijg je een fast lane voor bepaalde niet-gastactiviteiten en bepaalde cateringpunten.

Eigenaars van een VIP-ticket genieten eveneens van dit voordeel, naast vele, vele andere. Lees meer over de VIP-voordelen op onze ticketpagina’s.

Cosplay

Jazeker! We doen wat af van de standaardprijs. Het is een klein ‘dankjewelletje’ aan alle cosplayers die FACTS trakteren op geweldige kostuums en een brede glimlach.

Nee. Maar om binnen te kunnen met een cosplayticket moet je uiteraard wél verkleed zijn. En zomaar even snel een groene hoodie aandoen zodat je dan een beetje op Link lijkt, is niet genoeg hè. We moeten zien dat je wat moeite gedaan hebt.

We hebben een uitgebreid reglement over wapens (en de wet is ook redelijk streng). Klik hier voor het Wapenreglement en het Algemeen Reglement.

Maar hoe dan ook: ga met je wapen eerst langs bij de Weapon Check-crew aan de ingang. Anders word je sowieso teruggestuurd.

Ja. Je kan je lederen Blade-jas of vilten Gandalf-mantel (of je jas uit de AS Adventure, natuurlijk) kwijt in een locker aan de inkom. Ook je rugzak en tas kunnen daarin. Lockers kosten tien euro, waarvan je er op het eind van de dag vijf terugkrijgt.

Belangrijk: je locker moet leeg zijn aan het eind van de dag. En verder gelden dezelfde regels die op alle openbare plaatsen gelden: laat niets onbewaakt achter of de veiligheidsmensen pikken het op. En pas op je spullen: wij zijn niet verantwoordelijk voor diefstal of schade.

Er is eveneens een bewaakte vestiaire waar je je kledij of toebehoren voor een kleine prijs in bewaring kan geven.

Of je loopt natuurlijk zelf terug naar de auto op de parking. Vraag dan wel een stempeltje aan de crew!

Ja. Er zullen kleedkamers beschikbaar zijn aan de ingang.

Ja, maar we willen graag iedereen attent maken op het concept van Cosplay is not Consent. In het kort: wees respectvol, vraag eerst om een foto en accepteer het feit dat niet iedereen altijd gefotografeerd wil worden. Vergeet nooit dat cosplayers gewoon fans zijn zoals jij, die op hun eigen manier van het evenement willen genieten.

Ja. Ga naar de kassa aan de FACTS-ingang en wissel daar je ticket om. Je legt gewoon het prijsverschil tussen een Cosplay- en Standard-ticket bij. Je kan je Cosplay-ticket ter plekke niet omruilen voor een Fast Pass- of VIP-ticket.

Parking en reizen

Tram 1 brengt je van treinstation Gent Sint-Pieters naar tramstation Flanders Expo.
Ook buslijnen 76, 77 en 78 zullen je probleemloos droppen aan de rand van ons universum.
Kom je met de trein? Ga dan naar Gent Sint-Pieters en neem daar het openbaar vervoer. Krijg hier 50% korting!

U kunt uw TIE Fighter, TARDIS of ander voertuig achterlaten op de parking van Flanders Expo, die rechtstreeks toegankelijk is via afrit 14 van de autosnelweg E40 (Brussel – Oostende).

Parkings B & C werken voortaan met nummerplaatherkenning in plaats van parkeertickets. De prijs voor het parkeren bedraagt 10 euro tijdens het FACTS-weekend. Deze prijzen zijn geen beslissing van FACTS. Deze parkings zijn eigendom van de Stad Gent en hun inkomsten zijn voor de stad.

Die kan je vinden op de parkeer PA4, B en C. PA4 is ook de VIP-parkingzone, maar die kan je bereiken met een geldige mindervalidenkaart.

Voor een meer gedetailleerd plan, check deze website.

Andere

Ja! Overal volle bak ontvangst.

Natuurlijk, that’s what it’s for. Alleen waar het expliciet aangeduid staat, mag het niet (maar dat is bijna nergens). En uiteraard mag je de beelden alleen achteraf publiceren als je onze toestemming gekregen hebt.

Dat kan. We mogen bovendien al het beeldmateriaal zonder jouw expliciete toestemming gebruiken (dat maakt deel uit van de kleine lettertjes op je ticket). Maar wees gerust: we zijn altijd heel respectvol.

Nee. Ook futuristische dingen zoals elektronische sigaretten zijn verboden. In de gangen tussen Hal 3 en Hal 5, en Hal 5 en Hal 7 zijn rokersruimten.

Nee. We tolereren alleen assistentiehonden (met papieren en correcte uitrusting) en mensen die verkleed zijn als bijvoorbeeld Alf of Falkor.

Ja. Het fantastische Rode Kruis heeft rolstoelen voor je klaarstaan in Hal 1. Best even op voorhand bellen om zeker te weten dat er eentje voor jou opzij staat.

Telefoonnummer: (+32) (0)9/241.97.13

Dan brengen we je naar de EHBO-post en krijg je een kus van de verpleegster (of we bellen de ambulance als het serieus is, natuurlijk). FACTS is niet aansprakelijk, maar we gaan er wél alles aan doen om je zo goed mogelijk te helpen.

We zijn enorm streng tegen pesten. Wie de grenzen overschrijdt, wordt meteen buitengezet.

Als je ziet dat mensen lastiggevallen of gepest worden, kom dat dan zeker melden aan de infobalie. Die staat altijd aangeduid op het plan dat je gratis krijgt bij het binnenkomen.

Natuurlijk. Proficiat, trouwens. (En niet bang zijn, we houden het nog even stil). Mail ons even op info@facts.be en dan kijken we samen even hoe we je aanzoek Leila & Fry-speciaal kunnen maken.

Die worden vermalen tot Jabba the Hutt-voer. Nee, serieus: we geven ze eerst aan de politie die een kantoortje heeft aan de inkom van het beursgebouw. Zij houden verloren spullen ook daarna nog een tijdje bij. Even bellen op 09 266 69 14 is vaak genoeg om te checken of ze je verloren spullen gevonden hebben.

Genieten. Verdwalen is tenslotte gewoon een ander woord voor ‘nieuwe dingen ontdekken’. Kinderen die de weg kwijt zijn, worden uiteraard vriendelijk en warm opgevangen door onze medewerkers en zo snel mogelijk weer met hun ouders herenigd. Let op de omroepers!

De toiletten bevinden zich tussen Hal 1 en Hal 3, en Hal 1 en Hal 7. Voor het toiletbezoek wordt wel een kleine vergoeding gevraagd van 60 cent.

Ja, maar er zullen routinecontroles zijn. Hoe minder je meeneemt, hoe makkelijker en sneller de rijen voor iedereen zullen zijn.
Als je je tas bij de ingang wilt achterlaten, kun je gebruik maken van een van onze vele lockers en garderobes.

Ja, zolang het voor eigen gebruik is en in redelijke hoeveelheden. Er zijn echter ook heel wat geweldige voedselervaringen op te doen bij de FACTS-cateringpunten. Japanse rijstballen, iemand?

De Actor-panels op de Main Stage zijn altijd in het Engels.
De ‘kleinere’ workshops en panels zullen ook zo veel mogelijk in het Engels worden gehouden, hoewel sommige sessies overwegend in het Nederlands zullen zijn. Kijk bij elke activiteit of er uitzonderingen zijn.

Scroll naar top