Cosplay is Not Consent: Algemene Respect-richtlijnen

Een comic con kan heel spannend en overweldigend zijn als je er nog nooit eentje gedaan hebt, of er niet frequent naartoe gaat. De kostuums, de sfeer, de activiteiten,… Het is een godsgeschenk voor fans van films, series, games en comics en het is ideaal voor een onvergetelijke dag met een camera. Maar het is belangrijk om daar jezelf en anderen niet in te verliezen. Elke persoon in cosplay is immers precies dat: een persoon met eigen gevoelens, wensen en grenzen die toevallig een kostuum draagt. Daarom heeft FACTS al jarenlang basisregels voor de omgang met cosplayers en andere FACTS-fans, in de vorm van het #CosplayIsNotConsent-concept. Zo zorgen we ervoor dat iedereen zorgenvrij van de comic con kan genieten.

Safe Harbor Coordinator

Wij geven prioriteit aan de veiligheid van alle bezoekers. Ervaar je problemen? Voel je je bedreigd? Waarschuw dan onze Safe Harbor-coördinator op dit nummer: +32 (0)474/84.68.21 Ons team kan aan iedereen die zich ongemakkelijk voelt of lastig gevallen wordt bijstand verlenen, door voor begeleiding / escort te zorgen, een veilige ruimte aan te bieden of zelfs de politie contacteren.

FACTS' Cosplay-Richtlijnen

'Photo sniping'

Ga niet zomaar van op afstand foto’s nemen zonder de goedkeuring van de cosplayer. Wacht je beurt af en vraag vervolgens toestemming, ook al zijn er al andere fotografen bezig. Als je cosplayers een coole pose laat aannemen, is de foto trouwens dubbel zo goed!

Aandringen

Nee betekent nee. Als een cosplayer geen zin heeft in een foto, dring dan niet aan. Misschien later! Bovendien komen niet alle cosplayers naar FACTS om gefotografeerd te worden. Sommigen willen ook gewoon in kostuum genieten van de comic con, zonder gestoord te worden. En dat is ook OK.

Niet zomaar aanraken

Respecteer altijd de persoonlijke grenzen van een cosplayer. Je wil vast zelf ook niet dat een wildvreemde zomaar een arm om je schouder slaat zonder je toestemming. Plus – en dat zou gezond verstand moeten zijn – iemand ongepast aanraken resulteert altijd in een gepaste sanctie door security en politie.

Attributen aanraken

Cosplayers hebben weken of zelfs maanden gewerkt aan hun kostuums, zwaarden, bogen, bijlen of andere attributen. Dus neem ze niet zomaar in de hand of raak ze niet zomaar aan zonder toestemmig. Bewonder het vakmanschap van op een afstand en wees attent.

Ongepaste foto's

Neem alsjeblieft geen foto’s die cosplayers op een raar moment vastleggen of een ongepaste pose hebben. Als cosplayers bezig zijn met eten, een activiteit of aan het rusten zijn, kom dan later terug. De foto zal het toch niet waard zijn.

Niet oordelen

Na een hele dag complimenten kan één gemene opmerking een hele dag vergallen. Vind je een kostuum niet mooi? Hou die mening dan voor jezelf. Veel cosplayers starten met een beetje moed en veel moeite en groeien elke editie. Dus steun hen en help mee de veilige omgeving van FACTS te bewaren, waarin ze kunnen bloeien!

Don't hate, educate!

FACTS heeft altijd hard gevochten om een respectvolle en veilige omgeving voor cosplayers te creëren en behouden. Met de geeky universa die nu steeds meer mainstream worden, verwelkomen we ook steeds meer nieuwe rekruten op de comic con, die niet altijd vertrouwd zijn met cosplay. Maar dat is niet altijd kwade wil. Dus laten we hen niet haten, maar opleiden! Praat met hen en laat hen weten wat de gevoeligheden zijn. De FACTS-organisatie voert al jarenlang campagne, bijvoorbeeld door de onderstaande posters te verspreiden op elke editie. Samen kunnen we ervoor zorgen dat FACTS een veilige haven blijft voor alle cosplayers en fans. Tot dan!
Scroll naar top