Yaya Han Chun LiWe hebben in de bijna 25-jarige geschiedenis van FACTS al heel wat cosplayers de revue zien passeren, maar eentje met een eigen merchandiselijn, zo kom je er niet veel tegen. Laat staan eentje met zo’n waslijst officiële conventie-uitnodigingen als cosplayspecialiste in het laatste decennium, wereldwijd. Maar kostuumdesigner, cosplayentertainer en model Yaya Han behoort tot de ‘one percent’. Via de cosplaywereld rees ze uit de anonimiteit naar supersterstatus, als een majestueuze, kleurrijke kraanvogel.

Deze oogstrelend knappe cosplayspecialiste is van Chinese komaf, groeide op in Duitsland en woont tegenwoordig in het Amerikaanse Atlanta, Georgia. Een internationale carrière lijkt dus geen al te grote stap voor Yaya Han, maar dat maakt haar repertoire en levenswandel er niet minder indrukwekkend op. Door haar cosplay- en modellenwerk stapelt ze air miles op als een Pokémon GO-trainer Pidgeys in zijn box. En overal waar ze komt, van Zweden tot Japan, wordt ze aanbeden en gevierd.

Ze ontdekte het creatieve tijdverdrijf cosplay bij haar bezoek aan Anime Expo in 1999 en ze is sindsdien nooit meer gestopt. Haar biografie op haar website leest als een rags to riches-verhaal:

“Yaya Han was volledig autodidact in haar carrière. (…) In het begin kon ze zich alleen een tweedehandse naaimachine van $40 en een naaiboek uit een kringloopwinkel veroorloven. Yaya noemt doorzettingsvermogen en herhaaldelijk falen als haar beste leermeesters in kostuumcreatie.”

En kijk haar nu. Ze heeft haar eigen cosplayaccessoires-lijn én haar eigen Yaya Han Brand merchandise-lijn, genoeg internationale cosplaybekroningen om een van Flanders Expo’s hallen te vullen, bijna 300 zelfgemaakte kostuums in haar kleerkast en kreeg ze rollen in allerlei hoogstaande cosplaydocumentaires, waaronder de Syfy (Space) TV Network Docu-Series Heroes of Cosplay. Conclusie: Yaya Han is een ware cosplayprofessional én een zéér graag geziene gast op gelijk welke Comic Con. 

 

We zijn vereerd om Yaya Han te mogen verwelkomen als jurylid voor de cosplaywedstrijden tijdens FACTS Oktober 2016. Als jij haar ook wil ontmoeten op 22 en 23 oktober, dan heb je natuurlijk wel tickets nodig!

 

Koop hier je tickets!

 

Schrijf je hier in voor onze cosplaywedstrijden!

 

Haar website: http://yayahan.com/

Haar Facebook: https://www.facebook.com/yayacosplay/

Haar Twitter: https://twitter.com/YayaHan 

Haar Instagram: https://www.instagram.com/yayahan/

 

 

Present at FACTS: 2016-2-october