Verwacht geen pony’s en bloemetjes wanneer je een meesterwerk van James O’Barr oppikt. Met series als The Crow, Gothik en Sundown is het waarschijnlijker dat O’Barr je lichtjes misselijk maakt met magistraal duistere tekeningen dan dat hij je regenbogen doet kotsen.

O’Barrs nummer-één-serie is zonder twijfel The Crow, een duister verhaal over een dode, maar weer tot leven gewekte jongeman die op zoek is naar bloedwraak na de dood van zijn vriendin, die brutaal in elkaar geslagen werd, verkracht werd en dan in het hoofd geschoten werd. Zoals we al zeiden: geen pony’s en bloemetjes, maar je zal gaan houden van elke potloodlijn en elke letter in deze serie.

O’Barr creëerde deze reeks in de vroege jaren ’80 als een manier om de dood van zijn vriendin te verwerken, die in 1979 stierf na een aanrijding door een dronken bestuurder. Het verhaal van The Crow bleef enkele jaren in de koelkast liggen, maar werd uiteindelijk gepubliceerd door Caliber Comics in 1989. In 1994 kwam het universum tot leven in filmvorm. De comicserie was zo populair dat er verder nog sequels, tv-series en boeken van verschenen.

Facebook James O’Barr 

Wil je deze geweldige artiest ontmoeten en misschien een handtekening of sketch van hem krijgen? Kom dan naar FACTS 2017, op zaterdag 21 en zondag 22 oktober in Flanders Expo, Gent! James O’Barr zal op beide dagen aanwezig zijn.

Present at FACTS: 2017-2-October