Don Rosa 1Keno Don Hugo Rosa (of Don Rosa) zal zoveel belletjes doen rinkelen bij Disney- en comicbookfanaten dat ze zullen denken dat de slee van de kerstman wel héél vroeg is dit jaar. Maar ho-ho-ho, nog vóór de jolige dikkerd aan zijn ronde begint, kan je rekenen op FACTS om de cadeautjes uit te delen in oktober. En Donald Duck-artiest Don Rosa is het pakje waarbij je niet kan wachten om het open te maken.

Deze Amerikaanse artiest is het best bekend voor zijn werk aan Donald Duck, Dagobert Duck en andere Disney-personages. Don Rosa groeide op met Donald- en Dagobert-comics en toen hij in 1986 merkte dat uitgeverij Gladstone comics met zijn favoriete personage publiceerde, belde hij naar verluidt de hoofdredacteur op om te zeggen dat “hij de enige Amerikaan was die geboren was om Dagobert Duck-avonturen te schrijven en te tekenen.” Een boude uitspraak, maar hij maakte die waar. Zijn eerste Dagobert-verhaal, The Son of the Sun, was een instant hit. Later werkte hij eveneens aan die reeks voor het magazine DuckTales en de Deense uitgeverij Egmont. Hij mag dan nu wel op pensioen zijn, maar zijn liefde voor deze franchise zal wellicht nooit doven.

En zijn harde werk is geenszins onopgemerkt voorbijgegaan bij de comicbook-industrie. Bijvoorbeeld: hij won de Comics’ Buyer’s Guide Award voor Favorite Writer in 1997, 1998, én 1999 en hij won de begeerde Eisner Award voor Best Serialized Story voor The Life and Times of Scrooge McDuck in 1995. Dat laatste stukje kunst wordt vaak aangehaald als zijn meest bekende werk.

 

Wil je Don Rosa persoonlijk ontmoeten? Hier is je kans! Bezoek hem tijdens FACTS op 22 én 23 oktober in Flanders Expo, Gent!

Koop hier je tickets!

 

 

Don Rosa 3 Don Rosa 2

Present at FACTS: 2016-2-october