Met Brent Spiner verwelkomt FACTS een sci-fi-legende op zijn oktobereditie van 2017. Want met onder andere iconische rollen als Lieutenant Commander Data in het Star Trek-universum, Dr. Brackish Okun in Independence Day en de mysterieuze Sidney in Robert Kirkmans Outcast, zette hij zijn stempel stevig op het genre.

I, Android

Al bijna 40 jaar staat Brent Spiner te pronken op de planken, op het kleine én op het grote scherm en hij heeft zijn professionele tijd geen moment verspild. En toch: wie Brent Spiner zegt, zegt vaak in één adem ‘Data van Star Trek‘. Spiner geeft al sinds Star Trek: The Next Generation (1987 -1994) gestalte aan de Soong-android van Starfleet. Die rol nam hij eveneens op in de films Star Trek Generations (1994), Star Trek: First Contact (1996), Star Trek: Insurrection (1998), en Star Trek: Nemesis (2002). Spiner was ook te zien in de spin-offserie Enterprise (2004), zij het als een ander personage.

Om je eraan te herinneren hoe geweldig hij wel was, verwijzen we naar de episode ‘Brothers‘ (1990), waarin Spiner maar liefst drie hoofdrollen op zich nam: die van Data, Lore én van Noonian Soong. Een sterk staaltje acteerwerk. Geen wonder dag hij eind jaren ’90 een Saturn Award won.

Doctors en demonen

Verder brak Brent Spiner ook potten als de enthousiaste, maar lichtjes gekke Dr. Brackish Okun in Independence Day (1996) en diens opvolger Independence Day: Resurgence (2016). En in Outcast (2016-2017) – de serie gebaseerd op Robert Kirkmans comics – stuurt hij op fenomenale wijze de rillingen langs je ruggengraat als de mysterieuze Sidney. Twee compleet verschillende rollen, beide prachtig neergezet.

Brent Spiner is ook een graag geziene gast op menig theaterpodium, voor toneel en musicals. En alsof dat acteertalent nog niet indrukwekkend genoeg is, houdt de man er ook nog eens een mooie zangcarrière én een stevig stemacteur-cv op na. Zijn stem is onder andere te horen in Star Wars RebelsHulk and the Agents of S.M.A.S.H.Robot ChickenGenerator RexThe Avengers: Earth’s Mightiest HeroesGargoyles, en The Simpsons. Zijn lange lijst verwezenlijkingen kan je hier nalezen.

 

FACTS is bijzonder trots om deze fantastische acteur te mogen verwelkomen in Flanders Expo Gent, op zaterdag 21 en zondag 22 oktober 2017. Brent Spiner zal beschikbaar zijn voor panels, handtekeningsessies en fotoshootsessies op beide dagen. 

 

De vele gezichten van Brent Spiner

 

1. Data in Star Trek

2. Dr. Brackish Okun in Independence Day (Resurgence)

3. Sidney in Outcast (Spoilers)

Present at FACTS: 2017-2-October