Maarten Ost voorstellen is niet moeilijk. Hij is de zoon van de wereldberoemde Sint-Niklase bloembinder Daniël Ost en studeerde communicatiemanagement aan de Arteveldehogeschool in Gent. ‘Ik wou toen al iets doen met illustraties, en animatiefilms maken’, zegt Maarten Ost. ‘Met de steun van mijn ouders kon ik vijf jaar verder studeren in de Verenigde Staten, aan de Ringlingschool of Art and Design in Florida. Een college dat in animatie tot de wereldtop behoort en waar de filmindustrie op zoek gaat naar jong talent.’

Door zijn passie voor de animatiefilm kwam Maarten Ost in contact met Felix Serwir. Ook al de zoon van een vermaarde Wase familie. Vader Marc Serwir stond z’n hele leven aan het roer van het bekende hotel Serwir aan de stadsrand van Sint-Niklaas.

‘Ik studeerde aan de hogeschool voor wetenschappen en kunst Sint-Lucas in Gent, en vervolmaakte mij daarna aan de hogeschool Rits in Brussel in twee- en driedimensionale animatie. Moonstory van Maarten Ost sprak mij meteen aan en we besloten te gaan samenwerken’, zegt Felix Serwir.

Bedtijdsprookje

Moonstory is een bedtijdsprookje. De eenzame nachten van meneer maan worden als het weer dag wordt doorbroken door mevrouw zon, waarop hij verliefd wordt. De schapen in de wolken zijn getuigen van het liefdesspel, op één weerbarstig schaap na dat roet in het eten strooit. Maar zoals de meeste kinderverhalen eindigen: ze leefden nog lang en gelukkig.

‘In het verhaal en mijn illustraties krijgen de maan en de zon een ziel en een karakter. Er ontstaat in het heelal tussen de sterren leven. Het klinkt misschien vreemd, maar in animatie is er met het heelal, de maan en de zon nog bijzonder weinig gedaan. De meeste animatieverhalen en films spelen zich op aarde af en onder water, maar niet tussen de sterren’, vertelt Ost.

‘Ik nam de afwerking voor mijn rekening, lijnde de tekening verder af en kleurde ze in. Het is een tweedimensionaal werk, waarin ik nog altijd geloof op voorwaarde dat het verhaal goed is. Het verhaal is nog altijd het draagvlak van een goed boek of een film’, vult Felix Serwir aan.

Dat het boek in de Verenigde Staten wordt uitgegeven is het gevolg van de studies die Maarten Ost er volgde. Het ontsproot uit zijn eerste kortanimatiefilm daar, waarvoor hij bijna drieduizend tekeningen maakte. Zijn Amerikaanse mentor spoorde hem aan de film in een kinderboek te gieten.

‘Ik schreef mij toen ook in bij de Amerikaanse vereniging van onafhankelijke uitgevers. Marcy Claman van de uitgeverij Callawind Children’s Books (Kinderboeken), met vestigingen in New York en het Canadese Quebec, viste zo onze Moonstory op en in september is de release in de Amerikaanse boekstores een feit’, benadrukt Ost fier.

In de toekomst wil hij vooral blijven verder werken aan tweedimensionale kortanimatiefilms. Volgens hem verjaagt in de huidige driedimensionale tekenfilm de techniek de ziel van de animatie, en wordt op die manier ook het verhaal onderdrukt. Doorbreken in de sector is echter niet makkelijk. ‘Weet je. Het is ook een beetje geluk hebben. Het karakter, het personage dat je ontwierp moet op het juiste moment op de juiste plaats worden opgepikt door de juiste persoon. Dat zou uiteraard mooi zijn, maar dromen doen we niet’, besluit Maarten Ost.

Moonstory is ook wereldwijd te koop op het internet op www.amazon.com en www.bookch.com/kids.htm Een glimp van het kinderprentenboek vind je ook op www.moonstory.be

Present at FACTS: 2014