Woordje van het FACTS-team

FACTS is altijd al een veilige plaats geweest. Een plaats waar je niet lastiggevallen wordt omdat je ‘een andere smaak’ hebt. Een plaats waar je met een gerust hart jezelf kan zijn. Een plaats waar je kan rondwandelen zonder zorgen.

Ons securityteam speelt een grote rol in de zorgeloze wereld van FACTS. Het is dankzij hun inspanningen dat de slechte dingen des levens editie na editie buitengesloten worden, voor één weekend. En dat het goede en het magische vlot de weg naar binnen vindt.

Maar als de wereld rond ons verandert, dan moeten wij ons aanpassen. Voorzorgen nemen. Waakzaam zijn. Zéker in de wereld van vandaag. Zoals een spin-achtige superheld ooit zei: with great power comes great responsibility. En we willen onze verantwoordelijkheid inderdaad nemen, op een serieuze manier. Jullie veiligheid is een van onze grootste prioriteiten.

Niet alleen FACTS, maar elk groot evenement in België moet zijn voorzorgen nemen, zoals je vast ook in het afgelopen festivalseizoen gemerkt hebt. We hopen dat we daarbij op jullie begrip kunnen rekenen.

Maar maak je geen zorgen: FACTS zal nog altijd de geweldige plaats blijven die je altijd hebt gekend, zélfs met deze extra veiligheidsmaatregelen!

TASSEN

1. Wat is toegestaan?

De Belgische overheid adviseert tegen de toelating van tassen, omwille van veiligheidsredenen. Maar wij beseffen ook dat we jullie niet met lege handen naar binnen kunnen sturen. Daarom heeft FACTS de volgende regels voor tassen voor jullie afgedwongen:

  • Rugzakken, handtassen, heuptassen en dies meer zijn toegelaten, zolang ze niet groter zijn dan een A4-papier. Dat wil zeggen: maximaal 21 cm breed, 29 cm langDe maximale diepte kunnen we niet op voorhand bepalen.
  • Babytasjes (met benodigdheden voor kinderen) zijn toegelaten
  • Tassen met fotomateriaal (camera’s, enz.) zijn toegelaten.

Onthoud zeker het volgende: hoe meer tassen onze security moet controleren, hoe trager de rijen zullen zijn. Dus: als je geen tas nodig hebt, laat die dan zeker thuis!

Als je niet zeker weet of een bepaald type tas de controles zal ‘overleven’, dan mag je ons altijd om raad vragen via [email protected]

 

Alternatief!

Een passend alternatief in deze situatie is een doorzichtige (plastic) zak. Op die manier is het eenvoudiger voor onze veiligheidsdiensten om te zien wat je zoal mee naar binnen brengt, wat op zijn beurt zorgt voor snellere wachtrijen.

2. Ik heb een tas nodig om medische redenen. Wat nu?

Zakken met medische spullen zijn toegelaten. Probeer wel de nodige documenten mee te nemen waarmee je kan bewijzen dat je ze wel degelijk nodig hebt op FACTS. Heb je de nodige documenten niet? Geen zorgen, we gaan je heus niet weigeren. Het maakt ons werk alleen wat makkelijker. En de rijen sneller! Weet wel dat je tas discreet doorzocht zal worden.

3. Zullen er lockers zijn?

Ja, aan de kassa. Ze zijn 24 cm breed, 33 cm hoog en 49 cm diep. We vragen 10 euro per locker, waarvan je 5 euro waarborg terugkrijgt zodra je je spullen weer komt ophalen. Vergeet niet je locker leeg te maken na FACTS. Wat achterblijft, verhuist naar de lost & found, beheerd door de politie.

4. Zal er een vestiaire zijn?

Ja. We voorzien een plaats waar je je kleren en andere dingen kwijt kan die niet in de lockers passen.

5. Zal ik mijn spullen in de auto kunnen droppen en dan terugkomen?

Ja, dat is ook een optie. Zorg ervoor dat je een stempel krijgt aan de kassa. Je zal uiteraard opnieuw gecheckt worden zodra je weer binnen wil komen.

COSPLAY

1. Wat als ik een grote zak nodig heb voor mijn cosplay?

Sorry, daar kunnen we geen uitzonderingen voor maken. We hebben wel kleedhokjes en vestiaires ter beschikking, mocht je je willen omkleden.

2. Wat met maskers? Mogen die nog?

Ja, maar je mag ze niet op straat dragen (tegen de Belgische wet) én je mag ze ook niet dragen bij de check-up aan de kassa. Zodra je binnen bent, mag je je masker opzetten.

FOOD

1. Mag ik voedsel meenemen naar FACTS?

Ja, maar beter niet. De inhoud van elk pakketje moet gecontroleerd worden, dus dat wordt een langdurige bedoening. Maar geen zorgen, we hebben geluisterd naar jullie advies qua catering. De voedselervaring heeft erg veel aandacht gekregen voor deze editie.

2. En wat als ik nu een voedselallergie heb?

Dan mag je uiteraard je eten meenemen. Dat valt onder ‘medische uitzondering’. Laat het wel duidelijk blijken bij de controle.

 

 

Dit zal de veiligste FACTS ooit worden, maar de ziel van FACTS blijft wel behouden. Eens je binnen bent, zullen onze veiligheidsmaatregelen niet eens meer opvallen. Veel plezier!